Arheologii Muzeului din Satu Mare au fost contractaţi de constructorii autostrăzii pentru a cerceta siturile arheologice Cimitirele sunt din Epoca Bronzului şi Epoca RomanăO altă descoperire interesantă este o brăţară de bronz pe mâna unei fetiţe, dar s-au găsit şi morminte de copii, cu mărgele de sticlă şi figurine de animale din piatră. Una dintre locuinţele descoperite avea patru cuptoare, ceea ce îi face pe arheologii să creadă că acolo stătea un olar. Cuptoarele, precum şi camerele propriu-zise de ardere a vaselor s-au conservat bine, astfel că se poate observa tehnica utilizată.
Locuinţele din acea perioadă aveau, de regulă, un loc de depozitare, unele şi câte un cuptor, dar nu mai multe.
"Descoperirile de aici sunt din Epoca Bronzului, Epoca Romană, perioada Medievală. Avem două cimitire destul de importante ca număr şi ca descoperire a inventarului. Cel mai mare număr de morminte sunt cele din perioada avară, unde am găsit catarame, cuţite, diferite podoabe, cercei, şi anumite podoabe care se coseau pe haine, din bronz sau bronz argintat", a explicat Cristian Virag, coordonatorul sitului.
Cele mai multe descoperiri sunt urme de locuinţe, dar şi foarte multe fântâni, din toate perioadele, printre care una foarte specială, din neolitic, cu depunere rituală, în care sunt depuse, în mai multe straturi, oase, acoperite de vase întregi.
Tot legat de cultura funerară, au fost găsite şi morminte de incineraţie din epoca bronzului, sub forma a cinci urne funerare.
Arheologii Muzeului din Satu Mare au fost contractaţi de constructorii autostrăzii pentru a cerceta siturile arheologice Cimitirele sunt din Epoca Bronzului şi Epoca RomanăO altă descoperire interesantă este o brăţară de bronz pe mâna unei fetiţe, dar s-au găsit şi morminte de copii, cu mărgele de sticlă şi figurine de animale din piatră. Una dintre locuinţele desc