(Herpes zoster)
Maladie manifestata sub forma de bule apoase, ce se dezvolta pe o piele inflamata, zona zoster se accentueaza in perioadele reci ale anului. Bulele se raspandesc de-a lungul nervilor, in cele mai dese cazuri de-a lungul nervului intercostal. Eruptiile cutanate cuprind jumatate de corp. Uneori se raspandesc de-a lungul membrelor, pe una din partile gatului sau pe o jumatate a fetei.
Exista multe retete populare, dar si alopate contra herpesului zoster. Una din conditiile pentru obtinerea de rezultate pozitive este un stil de viata echilibrat. Trebuie sa evitam stresul, oboseala excesiva si sa ne expunem mai putin la soare. In timpul tratamentului se exclud produsele alimentare prajite si picante, carnea, bauturile carbogazoase si cele alcoolice. Deoarece boala se transmite de catre virusi si este infectioasa, trebuie sa evitam contactul cu persoana bolnava, sa nu folosim cearsafurile, prosoapele si vesela sa, toate acestea fiind sterilizate periodic.
Tratamente externe
* Apa de mare are un efect curativ asupra herpesului zoster. In lipsa ei trebuie sa facem bai cu sare de mare. Iata cateva procedee de uz curent:
* Spalati-va cu apa sarata, apoi ungeti pielea cu ulei de sunatoare.
* Si sarea grunjoasa domoleste durerile. Se confectioneaza un saculet din tifon, se umple cu sare, se stropeste putin cu apa. Bolnavul se culca peste saculet, in asa fel incat locul cu pricina sa intre in contact direct cu sarea. Sta asa cel putin o ora.
* Aplicati pe portiunile afectate un terci din paine de secara amestecata cu apa si sare.
* Linarita este una din plantele cel mai des folosite in medicina populara pentru problemele create de zona zoster. Sunt mai multe metode de folosire. Vara, cateva fire de iarba cu flori se toaca sau se mixeaza si se aplica pe piele. * Sucul stors din toata partea aeriana