Secretarul de stat grec în ministerul Finanţelor este la Berna pentru a recupera o parte din miliardele ascunse de greci în bănci elveţiene.
În 2009, Helvea , o filială a băncii Pictet din Geneva, dezvăluia că dintre toţi străinii care îşi plasează banii în Elveţia, grecii sunt, de departe, cei mai mulţi. Doar 1% din sumele depuse de aceştia au fost declarate în ţara natală (faţă de 3% alte naţionalităţi).
Măcinată de datorii, Atena şi-a adus aminte acum de aceşti bani, mai ales că valoarea averilor ascunse de greci în băncile elene s-ar putea ridica la 150 - 200 de miliarde de euro. Reamintim că valoarea totală a datoriilor Greciei este de 350 miliarde de euro, iar efortul cerut de liderii din zona euro băncilor europene pentru a compensa o parte din această datorie este de 100 de miliarde de euro, scrie „Le Post" .
Ilias Plaskovitis, secretar de stat în ministerul grec de Finanţe, a fost primit de omologul său elveţian, Michael Ambühl. Cele două ţări intenţionează să semneze cât mai curând un acord fiscal similar cu cele pe care Confederaţia Helvetică tocmai le-a încheiat cu Germania şi Marea Britanie. Ce prevede aceast acor? Bancherii elveţieni se ofere să reţină la sursă un impozit pe veniturile din capitalurile plasate în Elveţia de străini.
Mecanismul Rubik
Apoi, fără a dezvălui numele titularilor de cont, să transfere banii în ţara de origine. Acest mecanism, numit Rubik, avantajează pe toată lumea. Secretului bancar este salvat în Elveţia, iar celelalte ţări îşi pot rerecupera impozitele provenite din banii ascunşi. Acordul helveto-german prevede o taxare de 26,375 la sută, iar cel care a încercat să fraudeze statul german este absolvit de vină printr-o ... zeciuială.