Tinerii de la noi nu se bucură de prea multe privilegii. Ei nu călătoresc gratuit în transportul public şi n-au reduceri la cantine. Legitimația de student poate fi și utilă, dacă o porți în buzunar împreună cu un carnet de membru al comitetului sindical.
Studenții de azi își folosesc carnetul doar când prezintă abonamentul în troleibuz, cumpărat la jumătate de preț, sau atunci când iau cu împrumut cărți de la bibliotecă. Călătoria gratuită în transportul public a devenit demult un vis, iar despre reduceri la sala de sport sau la pachete turistice nici nu poate fi vorba.
Mult mai util este carnetul sindical, care trebuie reînnoit în fiecare an. Documentul costă 15 lei moldovenești și-ți oferă posibilitatea să mergi la teatru, cinema, discotecă sau patinoar cu bilete la prețuri mai mici.
Uneori, comitetul sindical organizează excursii prin Moldova, dar și peste hotare, oferind reduceri membrilor organizației. De exemplu, în fiecare vară, studenții pot petrece zece zile pe litoralul din Ucraina la un preț avantajos. Odihna, care include transportul, cazarea și trei mese pe zi, costă între 800 și 1.200 de lei moldovenești.
„Cei care doresc să-și ia carnetul trebuie să apeleze la șefii de grupă sau la liderii sindicali. Noi organizăm, la fiecare două săptămâni ședințe cu șefii de grupe și-i informăm despre facilitățile de moment și cele care urmează să apară", afirmă Natalia Conea, lider sindical.
Citește și:
50 dintre cei mai buni studenți din Republica Moldova vor primi burse de 12.000 de lei moldovenești
Șapte studenți din Republica Moldova au golit conturile primăriilor din SUA
Guvernul Republicii Cehe oferă 13 burse studenţilor din Moldova
Guvernul a aprobat burse de merit pentru elevii și studenții din Republica Moldova
NU-ȘI CUNOSC DREPTURILE
Majoritatea tinerilor însă nici nu știu măcar