România …ţintă a "operaţiunilor secrete"
Datorită poziţiei sale geostrategice, a rezervelor sale de petrol care puteau alimenta "maşina de război" germană, România s-a aflat în sfera de interese a organizatorilor de operaţiuni secrete ale Aliaţilor.
Cea mai importantă a fost Operaţiunea Tidal Wave ("Valul mareei")care avea drept scop salvarea paraşutiştilor americani lansaţi şi capturaţi în România în timpul celui de al Doilea Război Mondial, înainte ca trupele sovietice să intre în ţară, de unde reiese câtă "încredere" avea Statele Unite în "aliatul" său, URSS…
De fapt, după cum demonstrează cercetări recente, regiunea petroliferă a României, zona Ploieşti, s-a aflat şi în atenţia serviciilor secrete sovietice. La un moment dat, o importantă forţă militară fusese poziţionată în apropierea graniţelor Românei în vederea atacării zonei petrolifere, dar Stalin a ezitat să declanşeze această operaţiune. Potrivit interpretărilor unor experţi, dacă ea ar fi avut loc în 1940, soarta celui de al Doilea Război Mondial ar fi fost diferită, conflagraţia scurtându-şi simţitor durata.
În această situaţie, Aliaţii preiau iniţiativa şi, în vara anului 1943, sunt declanşate raidurile avioanelor de bombardament americane care vizau distrugerea instalaţiilor petrolifere, mai ales a rafinăriilor de pe Valea Prahovei, din apropierea Ploieştiului, de unde Germania primea o bună parte a combustibilului avioanelor şi tancurilor sale. În cursul acestor raiduri, şi-au pierdut viaţa 310 piloţi şi au fost capturaţi câteva zeci în România. Tratamentul aplicat acestora a fost unul special, conducerea statului refuzând să-i predea germanilor.
Pe măsură ce trupele sovietice se apropiau de România, autorităţile militare americane au luat măsuri pentru scoaterea lor din ţară. Cu conducerea acestei operaţiuni a fost însărcinat Frank Gardiner Wisner (1909-1965), a cărui a