China ar putea fi cel mai important sprijin pentru mărirea capacității fondului de salvare european, însă investiția sa depinde acum de măsura în care guvernele zonei euro vor accepta condițiile impuse de Beijing pentru acest ajutor.
Sprijinul Chinei depinde de contribuțiile pe care celelalte țări le vor face fondului de salvare și în același timp și de garanțiile primite în privința riscurilor investiției, conform lui Li Daokui, membru academic comisiei pentru politică monetară din cadrul băncii centrale chineze, scrie Financial Times (FT).
Citește și: China nu este eroul salvator al Europei în fața crizei financiare
"Este în interesul Chinei, mai ales pe termen lung, să ajute Europa, pentru că ea este cel mare partener de comerț al nostru, însă cea mai mare îngrijorare a guvernului chinez este cum să explice această decizie poporului nostru," a spus Li, citat de FT. "Ultimul lucru pe care și-l dorește China cum este să-și risipească bogăția și să înceapă să fie văzută doar ca o altă sursă ușoară de bani," a adăugat profesorul chinez.
Beijing ar mai putea cere liderilor europeni să nu mai critice politica valutară a Chinei, de multe ori o sursă de tensiune între China și partnerii săi. Statele Unite spun că subevaluarea intenționată a sistemului monetar chinez sprijină în mod necompetitiv exporturile chineze.
Însă în ciuda tensiunilor din jurul unei relații mai intense de dependență China-Europa, piețele financiare au răspuns pozitiv deciziilor anunțate de liderii europeni după summitul care a durat în jur de zece ore și s-a terminat în orele dimineții, chiar înainte ca piețele să se deschidă.
Aceasta s-a datorat planului de recapitalizare a băncilor europene, asumării din partea investitorilor privați a unei pierderi de 50% din valoare obligațiunilor deținătorare de datorii grecești și măririi capacității fondului de salvare europ