Să împace şi Estul, şi Vestul, să nu fie o marionetă în mâinile politicienilor, dar să-i țină aproape. Aşa-l văd pe noul președinte aspiranţii din trecut. Nici sănătatea nu e un aspect de neglijat, spun medicii care vor decide dacă pretendenții sunt în stare să conducă o țară.
Dacă n-au ajuns să vadă ţara din scaunul de preşedinte, cel puţin pot să vină cu sfaturi. Candidaţii care în ultimii ani au ratat şansa de a ocupa unul dintre cele mai râvnite fotolii spun într-un glas că viitorul şef al statului trebuie să întruchipeze cele mai importante calităţi şi valori.
„Trebuie să vină cu o poziţie clară şi să rămână pe baricade. Nu avem nevoie de o păpuşă. Dacă va fi o marionetă în mâinile politicienilor, lucrurile nu se vor schimba", este de părere Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe, care a fost în 2005 contracandidatul comunistului Vladimir Voronin și a smuls un singur vot.
Neurologul Stanislav Groppa, oponentul de formă a fostului premier Zinaida Greceanîi din mai 2009, aşteată ca viitorul şef al statului să scoată ţara din criză.
„Politicienii trebuie să găsească un candidat care ar putea găsi soluţii pentru problemele pe care le întâmpinăm astăzi, inclusiv noi, medicii. Un preşedinte trebuie să fie garantul unei țări prospere din care mulți au plecat, dar și-ar dori să revină", crede doctorul.
Înaintată de Partidul Comuniștilor de mai multe ori, Zinaida Greceanîi este convinsă că Moldova trebuie să fie condusă de o persoană apolitică.
„Să nu servească niciunui partid, să slujească doar cetățenii acestei țări", spune ferm deputatul PCRM, lăsând să se înţeleagă că şi-a luat gândul de la Președinție.
„De ce nu?", se întreabă în schimb Serafim Urechean, șeful Curţii de Conturi, care repetă întruna de câţiva ani: „Voi fi preşedintele ţării!" Fostul amn-ist visează că va fi candidatul Alianţei pentru Integrare