Întrucât criza a agravat situaţia persoanelor fără adăpost, eurodeputaţii au cerut zilele trecute mai multe acţiuni întreprinse la nivelul statelor comunitare pentru ajutarea acestei categorii sociale încadrate în categoria sărăciei extreme.
Preocupări comune pentru oamenii străzii
Deputaţii europeni au adoptat, recent, o rezoluţie care cere Comisiei Europene şi statelor membre să intensifice eforturile de combatere şi prevenire a lipsei adăposturilor pentru europeni. Comisia a subliniat faptul că responsabilitatea aparţine în principal statelor membre, pe care Uniunea Europeană nu poate decât să le ajute.„Lipsa unui adăpost reprezintă cea mai gravă formă de excluziune socială”, a explicat Pervenche Berès, din cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, din Franţa.
O declaraţie scrisă privind strategia U.E. privind persoanele fără adăpost a fost adoptată deja în Parlamentul European, la sfârşitul anului trecut. Însă acest demers nu este suficient. Comisia Europeană a iniţiat în acest sens studii noi privind colectarea de date legate de persoanele fără adăpost şi continuă să lucreze la indicatorii privitori la acestea. Uniunea Europeană oferă surse de finanţare cum e, de exemplu, Fondul European pentru Dezvoltare Regională, care poate fi folosit pentru construirea de locuinţe sociale, însă foarte puţine sunt Primăriile care fac proiecte de acest gen.
Conform monitorizării C.E., grupurile cele mai vulnerabile din punct de vedere al asigurării adăpostului sunt tinerii, imigranţii, femeile şi săracii, precum şi persoanele care locuiesc în corturi, maşini, locuinţe temporare. Situaţia persoanelor fără adăpost este influenţată, spun raportorii C.E., de speculaţiile de pe piaţa imobiliară, mulţi bătrâni rămânând fără casă în urma unor înşelăciuni.
Pentru