Seceta prelungită a făcut ca şi în Timiş multe dintre lucrările agricole de sezon să fie amânate. Cum nu toţi agricultorii au utilaje performante care să le permită să brăzdeze pământul întărit de secetă şi cum sistemele de irigaţii lipsesc, dar şi pentru că puţini agricultori îşi permit să plătească irigarea, singura salvare poate veni sub forma unor precipitaţii abundente, care sunt aşteptate în ultimele zile din septembrie.
O problemă naţională
Problema secetei care în această perioadă face ca lucrările agricole de sezon să fie foarte greu de efectuat nu este doar a Timişului. Din cauza lipsei ploilor, în foarte multe judeţe din România regimul hidrologic s-a situat la valori cuprinse între 30 - 50% din valorile normale lunare. Zeci de judeţe cu suprafeţe agricole mari au intrat în starea de secetă la jumătatea lunii august.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie ţin să precizeze însă că nu există motive de panică, întrucât România a mai trecut prin perioade de secetă grele, în 2000, în 2007, în toamna anului 1992, perioade care nu se compară cu ceea ce este acum.
Potrivit A.N.M., în ultimele zile ale lunii septembrie sunt şanse foarte mari ca în România să plouă, fapt ce va permite cel puţin realizarea însămânţărilor de toamnă.“Dacă situaţia se deblochează şi, în 30 septembrie, plouă în România, aşa cum arată modelele de prognoză, chiar dacă nu se reface rezerva de umiditate, sunt şanse mari să se realizeze însămânţările la culturile de toamnă”, a declarat Ion Sandu, directorul A.N.M..
Chiar dacă Timişul, Mureşul şi Bega se numără printre bazinele hidrografice unde regimul hidrologic a fost cât de cât mai bun decât cel din sudul şi sud-estul ţării, totuşi, şi în aceste bazine s-a ajuns până la 70% din cotele care ar fi fost normale pentru această perioadă. În aceste condiţii, din cauza sec