Prieten bun al lui Nicoale Ceauşescu, fostul dictator libian Muammar Kadhafi nu a făcut niciodată un secret din faptul că apreciază luxul şi nu-şi refuză aproape niciun capriciu, indiferent de preţ. Finanţarea camarilei sale aproape că a secătuit una dintre ţările cu cele mai bogate resurse petroliere din lume. “Factura” sfârşitului regimului Kadhafi ar putea fi, în final, fabuloasă.
Ultima “lichidare de stoc”
Înainte de a părăsi capitala Tripoli, fostul lider libian Muammar Kadhafi pare să-şi fi asigurat finanţarea perioadei de exil. În acest sens, conform, guvernatorului Băncii Centrale libiene, Qassem Azzoz, fostul lider libian Muammar Kadhafi ar fi vândut peste 20% din rezervele de aur ale ţării, în ultimele zile ale regimului. Aproximativ 29 de tone de aur, în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dinari, au fost vândute unor comercianţi locali, întrucât regimul ducea lipsă de lichidităţi, potrivit guvernatorului Băncii Centrale. “Aurul a fost vândut pentru a plăti salariile şi a dispune de lichidităţi, în special la Tripoli”, a declarat Azzoz. Potrivit unui alt oficial din cadrul Băncii Centrale, o cantitate foarte mare de aur furat a fost expediat în Tunisia.
Declaraţiile pot fi însă privite cu un anumit grad de suspiciune, întrucât se bănuieşte că o serie de funcţionari ai Băncii Centrale libiene ar fi profitat de harababura din ultimele săptămâni pentru a-şi face stocuri proprii de aur şi valută. Valoarea totală a bunurilor Băncii Centrale se ridică la 115 miliarde de dolari, dintre care 90 de miliarde sunt în străinătate.
Cert este că, potrivit unui inventar recent, cel puţin 50 de tone de aur lipsesc din rezervele băncii, principalul suspect pentru dispariţia acestei cantităţi imense de aur fiind Muammar Kadhafi, despre care se crede că ar fi fugit din Libia cu un convoi din care ar face parte inclusiv camio