Fineţea, modestia, timiditatea şi (auto)ironia domină atât personalitatea lui Julian Barnes, cât şi literatura sa, care l-a impus printre cei mai importanţi autori britanici de azi. Cunoscutul scriitor britanic a câştigat săptămâna trecută Man Booker Prize pe 2011, pentru cea mai recentă carte a sa, „The Sense of an Ending“/ „Sentimentul sfârşitului“, publicată în luna august. Distincţia a fost, însă, un gest tardiv, care nu mai poate schimba nimic în destinul artistic al autorului.
De altfel, ironic şi autoironic ca de obicei, Julian Barnes a şi comentat: „Povestea cu Booker Prize te poate scoate din minţi. Foarte mulţi scriitori şi-l doresc cu înverşunare. Prin urmare, ca să rămâi în toate minţile, cel mai sigur e să-l consideri o loterie... până când îl câştigi, moment în care îţi dai seama că membrii juriului sunt minţile cele mai luminate din lumea literară".
Cine este Julian Barnes? Unul dintre nenumăraţii scriitori valoroşi de azi, şi totuşi un scriitor cum nu e altul, unicitate pe care o recunosc criticii literari şi publicul larg deopotrivă. Prozator britanic îndrăgit de francezi, pentru care a avut de mic o febleţe fără limite, Julian Barnes este „cameleonul literaturii engleze", cum inspirat l-a numit un cititor profesionist. Romancier de cursă lungă, care a semnat şi proză scurtă, delicată şi incisivă în acelaşi timp, englezul născut la Leicester, Marea Britanie, în urmă cu 65 de ani, a trăit o viaţă în, prin şi pentru cărţi, combinând în literatura sa stiluri de azi şi stiluri de ieri.
De la începutul carierei şi până acum, a publicat numeroase volume care nu se încadrează în nicio categorie cunoscută. De la romanul de idei la cel de dragoste, de la romanul de epocă la ficţiunea autobiografică, de la thrillerele semnate cu pseudonimul Dan Kavanagh la eseurile sclipitoare despre Franţa şi francezi, Julian Barnes a încercat tot în materie