Andrei Şaguna, mitropolit al Ardealului între 1864 si 1873, este trecut astăzi în rândul sfinţilor, în Catedrala Mitropolitană de la Sibiu. La eveniment sunt aşteptaţi sute de credincioşi.
Sfântul Sinod a hotărât, pe 21 iulie, canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, la propunerea sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
"Sfântul Sinod a aprobat, dar proclamarea canonizării este ca şi întronizarea celui care a fost ales pe un post. Noi nu am făcut altceva decât să îl trecem în rândul sfinţilor, în calendar, pe cel pe care Dumnezeu l-a ales şi pe care credincioşii l-au cinstit până acum", spune ÎPS Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
“Hirotonirea cu harul cerurilor"
Problema canonizării mitropolitului Andrei Şaguna s-a pus din 2006, dar demersurile oficiale au început de trei ani, culminând pe 21 iulie, când Sfântul Sinod a aprobat canonizarea acestuia. Rămăşiţele pământeşti ale mitropolitului Şaguna au fost deshumate în luna mai, din cripta Mausoleului de la Răşinari. Acestea au fost împărţite în două racle - una a rămas în Mausoleu, iar cealaltă va fi depusă la catedrala din Sibiu, într-o raclă specială.
"Preoţii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe din Ardeal, şi nu numai, l-au cinstit mereu pe Sfântul Andrei de peste 138 de ani încoace, încât s-a creat un adevărat cult pentru el. Şi îl vor cinsti şi mai mult de acum înainte, după ce i s-a rânduit, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe 21 iulie anul acesta, locul care i se cuvine în sinaxarul Bisericii creştine. Sfântul ierarh Andrei Şaguna a fost un om al rugăciunii, al meditaţiei, al liturghisirii, al propovăduirii adevărurilor învăţăturii creştine. Prin toate acestea, mitropolitul Andrei a rămas un luminos model pentru urmaşi. De aceea