Cum ar trebui sa fie sanctionata o tara dictatoriala, care-i arunca in inchisoare pe cei care au o gandire diferita fata de cea a regimului care conduce Iranul? Cum sa-i ajutam pe cei care sunt execuati in Iran, doar pentru ca au renuntat la religia islamica sau au orientari homosexuale?
Acestea sunt doar doua dintre intrebarile pe care si le pune jurnalistul german Klaus Staeck in paginile ziarului "Frankfurter Rundschau", preluat de Deutsche Welle.
Conducatorii iranieni sunt o amenintare la adresa lumii civilizate, crede jurnalistul. Trebuie sa ne punem intrebarea cum trebuie sanctionat un astfel de regim. Un regim care isi baga la inchisoare artistii, care ii ameninta cu moartea pe non-islamisti sau pe cei care au renunat la islam, o tara al carei presedinte a negat Holocaustul de la tribuna ONU.
Jurnalistul german considera aberanta decizia conform careia cineastul iranian, Jafar Panahi, a fost condamnat la sase ani de inchsoare si o interdictie de 20 ani in exercitarea profesiei. Totodata, el atrage atentia ca unele informatii puse la dispozitie de ONU au fost trecute usor cu vederea de lumea occidentala.
Conform cifrelor ONU, in acest an, in Iran, au fost executati oficial 200 de oameni, iar alti 146 au fost omorati in inchisori secrete. Cazul adolescentului de 17 ani, Makvan Molodi, in varsta de 17 ani, executat doar pentru ca la varsta de 13 ani a avut un prieten de acelasi sex, reprezinta cea mai clara dovada a tiraniei din Iran, conchide ziaristul german.
Tanarul este doar unul dintre cei 4.000 oameni executati in Iran, de-a lungul timpului, pentru homosexualitate.
Cum ar trebui sa fie sanctionata o tara dictatoriala, care-i arunca in inchisoare pe cei care au o gandire diferita fata de cea a regimului care conduce Iranul? Cum sa-i ajutam pe cei care sunt execuati in Iran, doar pe