Obţinerea permisului de conducere continuă să fie un „hop” peste care nu mulţi giurgiuveni pot să treacă. Doar o treime dintre candidaţii prezenţi la examinări în vederea obţinerii acestui act au devenit, oficial, în primele nouă luni ale acestui an, şoferi.
Conform celor spuse de comisar-şef Mihai Predescu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare (SPCRPCI) Giurgiu, judeţul nostru se încadrează în media de promovabilitate naţională, de circa 30%.
„Problema cea mare la candidaţii noştri o constituie proba teoretică, unde cu greu depăşim o medie de promovare de 30 – 35 %. Nici proba practică, de traseu, nu este stăpânită prea bine de candidaţi, puţin peste 70% reuşind să convingă de faptul că merită să obţină permisul”, declara, pentru Adevărul, Mihai Predescu.
Procentul scăzut înregistrat la proba teoretică nu se datorează modalităţii de examinare, pe calculator, ci slabei pregătiri a candidaţilor.
„Teoretic, pretendenţii la titlul de şoferi ar trebui să fie obişnuiţi cu această modalitate de examinare. Aici mă refer la faptul că toate şcolile de şoferi ar trebui să fie dotate cu aceste calculatoare, pe care viitorii şoferi să exerseze”, mai preciza Mihai Predescu.
Dacă în anii trecuţi numărul candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului depăşea 150 de persoane pe zi, în ultima perioadă abia dacă se atingea această cifră în patru zile de examinare.
„De remarcat este faptul că, în ultimul an, am avut chiar şi persoane de vârsta a treia, care s-au prezentat la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Astfel, am avut şapte candidaţi, trecuţi de 60 de ani, dintre care au promovat trei. Este drept, este un risc înmânarea permisului unor persoane trecute de o anumită vârstă, dar atât timp cât medicul a pus parafa „apt pentru conducere autovehicul”, noi nu putem face nimic”, a mai pre