Pasta de dinţi s-a transformat dintr-un banal articol de igienă într-un veritabil produs de înfrumuseţare. Pe lângă tratamentele de albire profesionale, un rol foarte important în estetica dentară îl joacă produsele de îngrijire pe care le foloseşti acasă.
Chiar dacă nu au puterea decât de a şterge petele superficiale de pe suprafaţa dinţilor, pastele de albire trebuie folosite cu precauţie. Unele dintre pastele de dinţi cosmetice realizează albirea dinţilor datorită microparticulelor abrazive. Folosite în exces, acestea pot fi periculoase întrucât agresează smalţul dintelui. Alte produse de albire funcţionează pe bază de pigmenţi, modificând, de fapt, percepţia culorii danturii.
Un ingredient precum coenzima Q10, folosit până acum în produsele de înfrumuseţare, are efecte benefice şi în compoziţia pastei de dinţi, îndeplinind, pe lângă rolul estetic, cel de antioxidant puternic. Mai există şi paste de dinţi care dizolvă pelicula de proteine de la suprafaţa dinţilor în care se formează şi petele.
Riscuri aferente
Performanţele unei paste de dinţi estetice merg cu până la una sau două nuanţe de alb. Pentru un rezultat dramatic, adică de la şase până la opt nuanţe, trebuie să apelezi la un serviciu de albire profesională.
„Tratamentele de albire «de acasă» ar trebui urmate sub controlul medicului. Există riscul apariţiei sensibilităţilor dentare temporare sau iritaţiilor gingivale. Orice tratament de albire trebuie să fie urmat de o remineralizare a dinţilor cu geluri fluorurate. Timpul de îngrijire trebuie să fie egal cu cel al tratamentului de albire", recomandă dr. Ionela Dumitru, medic specialist în estetica dentară al clinicii Dent Estet.