Zeci de clujeni au participat la conferinţa SaFrina de sâmbătă. Aceştia s-au plans că medicii şi farmaciştii nu au răbdare şi nu le explică ce diferenţe există între medicamentele cu aceeaşi substanţă activă.
Întâlnirea SaFrina a fost organizată de compania Houston NPA şi a facilitate discuţiile dintre pacienţi şi mai mulţi medici, farmacişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi. Marius Bojiţă, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie, a vorbit despre informarea medicală a populaţiei şi şi-a exprimat tristeţea vizavi de situaţia actuală. „Acum am aflat că farmaciile urmează să-şi primească banii pentru luna noiembrie şi decembrie 2010. Se vor face plăţile după aproape un an de aşteptare", a menţionat Bojiţă.
„Trebuie să plătesc pentru orice problemă"
În cadrul întâlnirii, mai mulţi clujeni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de sistemul medical. Gizela Fekete, una dintre persoanele prezente la conferinţă, spune că e supărată că deşi a cotizat 42 de ani la sistemul de sănătate public, acum i se reţin şi 5% din pensie pentru Sănătate. „Nu ştiu care-i treaba cu asigurare de sănătate, dar numai în legătură cu sănătatea nu-mi asigură nimic. Orice problemă am, trebuie să plătesc. Dinţii i-am plătit, analizele le-am plătit, orice am păţit a trebuit să scot bani din buzunar. La pensia mea nenorocită mai îmi reţine şi pentru sănătate", a spus, supărată, Gizela Fekete. În replică, Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, i-a spus că pacienţii beneficiază de servicii medicale în limita bugetului. „Noi tot încercăm să transmitem pacienţilor faptul că serviciile medicale sunt programabile. Urgenţele se rezolvă pe loc, iar restul în funcţie de programare. Dacă se urmează acest sfat, în momentul în care intră fondurile pacienţii sunt anunţaţi şi anlizele se efectuează gratuit", a explicat Grozav