Mii de credinciosi, sute de preoti, ierarhi si zeci de oficiali romani au participat sambata, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Saguna, care a avut loc la Catedrala Mitropolitana din Sibiu.
Circa 6.000 de credinciosi au inconjurat Catedrala, iar alte cateva mii au asistat la intregul ceremonial alaturi de 500 de preoti din intreaga tara, presedintele Traian Basescu, alte oficialitati.
Pentru aceasta ceremonie a fost adusa, cu o cursa speciala de la Bucuresti, si racla cu moastele Sf. Andrei, care a fost depusa in Catedrala Mitropolitana, alaturi de osemintele Mitropolitului Andrei Saguna.
In catedrala s-a desfasurat Sfanta Liturghie, oficiata de circa 50 de ierarhi romani si straini, in frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Patriarhul Teodorus al Alexandriei.
Dupa Sfanta Litrughie, a inceput ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Saguna, care consta in citirea tomosului, semnat de toti membrii Sfantului Sinod.
Dupa slujba Te Deum, PF Daniel a adresat celor prezenti un cuvant de binecuvantare, iar IPS Mitropolit Laurentiu a rostit cuvantul de intampinare.
Si presedintele Traian Basescu a rostit cateva cuvinte despre cel care "a desavarsit ortodoxia in Transilvania".
Seful statului a reamintit ca Andrei Saguna nu a fost doar Inalt Ierarh, ci si presedintele Marii Adunari Nationale romanesti de pe Campia Libertatii de la Blaj, in 1848.
"A dus la Viena si la Budapesta vocea romanilor ortodocsi (...)Ca orice patriot, a stiut ca dincolo de batalia de zi cu zi pentru romani si pentru Transilvania lui, a inteles ca scoala, educatia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor.
De la Andrei Saguna ne-au ramas scoli raspandite in toata Transilvania, societatea Astra, a