Un nou studiu despre efectul pe care credinţa religioasă îl are asupra oamenilor arată că persoanele credincioase au mai puţină voinţă comparativ cu ateii, scrie Live Science.
"Mai mult de 90% din populaţia lumii crede într-un Dumnezeu sau într-o putere spirituală similară. Aceasta este prima dovadă empirică care arată că este de ajuns să îţi aduci aminte de credinţa într-o zeitate ca să îţi pierzi din voinţă", spune Kristin Laurin de la Universitatea Waterloo din Canada. Potrivit acesteia, credinţa într-o zeitate are efect psihologic asupra persoanelor. Concluzia se bazează pe o cercetare realizată pe un eşantion de 350 de studenţi la inginerie.
Cercetătorii au stabilit că oamenii credincioşi sunt mai puternici în faţa tentaţiilor de tot soiul, însă sunt şi mai leneşi decât cei care nu cred în Dumnezeu. Oamenii de ştiinţă canadieni au constatat că voluntarii care cred că soarta lor se află în mâinile lui Dumnezeu sunt mai puţini motivaţi să lupte pentru a-şi îndeplini visurile. Din moment ce divinitatea le controlează destinele, eforturile de a-şi atinge scopurile devin oarecum inutile. "Dacă crezi că Dumnezeu îţi controlează destinul, atunci înseamnă că orice efort ai depune să fii mai bun nu te va ajuta să te schimbi fiindcă nu asta îţi este soarta", afirmă Laurin.
Cercetătorii spun că rezultatul studiului nu a depins de religia celor care au participat la testare.
Studiul a fost publicat în data de 24 octombrie în Journal of Personality and Social Psychology.
Un nou studiu despre efectul pe care credinţa religioasă îl are asupra oamenilor arată că persoanele credincioase au mai puţină voinţă comparativ cu ateii, scrie Live Science.
"Mai mult de 90% din populaţia lumii crede într-un Dumnezeu sau într-o putere spirituală similară. Aceasta este prima dovadă empirică care arată că este de ajuns să îţi aduci aminte de credinţa într-o