După controverse şi critici venite atât din partea industriei farmaceutice, dar şi a unor voci individuale din sistemul medical, Monitorul Oficial a publicat luni modalitatea prin care se va calcula taxa de claw-back, prin intermediul căreia statul român va recupera de la producătorii farmaceutici o parte din profitul obţinut în urma vânzărilor de medicamente. Dacă sunt voci care cer renunţarea la taxa claw-back, unii farmacişti apreciază decizia ca fiind bună, dar aplicată tardiv.
Farmacişti văd o decizie bună, dar tardivă
Rodica Vlad, proprietarul lanţului de farmacii Vlad, din Timişoara, spune că este greu de estimat cum va afecta farmaciile introducerea acestei taxe de claw-back, în condiţiile în care, oricum, relaţia actuală dintre farmacii şi distribuitorii de medicamente este foarte tensionată, din cauza decalajelor de plată.
Deşi ideea din spatele acestei taxe este bună, urmărindu-se preţuri la medicamente aliniate cu cele din spaţiul comunitar, mai spune Rodica Vlad, există posibilitatea ca aceasta să ducă la majorarea preţului medicamentelor. Problema cea mare, mai spune Rodica Vlad, este aplicarea mult prea tardivă a acestei taxe „După ce ani de zile s-au perpetuat nereguli în acest sistem de distribuţie a medicamentelor şi s-a ajuns la situaţia din prezent, este târziu să vii acum să încerci să faci ordine”.
Scrisoare deschisă anti-taxă de claw-back
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, europarlamentarul P.N.L. Cristian Buşoi se declară îngrijorat de o serie de efecte negative ale taxei de claw-back. Acesta atacă, în primul rând, procedura prin care a fost luată această măsură, numind-o “nepotrivită” : “Adoptarea unei taxe de tip claw-back printr-o ordonanţă de urgenţă, fără a realiza în prealabil o analiză de impact care să prezinte clar implicaţiile pe care această taxă le po