Vechimea morcovului nu trebuie cautata in antichitatea indepartata. El a fost preluat din mediul salbatic si cultivat in gradina abia prin secolul X, in Asia Centrala, apreciat pentru proprietatile sale curative.
Morcovul este bogat in de toate
In Europa, morcovul pe care il cunoastem astazi a aparut in timpul renasterii, prin incrucisarea varietatilor asiatice, spre a fi folosit ca aliment sau a le servi vracilor, in scopuri numai de ei stiute.
Se cunosc astazi peste 100 varietati de morcovi (dupa unii autori, chiar 500), de culori, dimensiui si greutati diferite, cea mai raspandita fiind cea de culoare portocalie, renumita prin continutul sau ridicat de vitamina A.
S-au identificat numeroase principii active in aceasta leguma. Ele exercita influente benefice de exceptie asupra sanatatii umane, in special datorita vitaminei A, dar si continutului de carotinna, potasiu, fibre celulozice, calciu, magneziu, fosfor. In total, literatura de specialitate evidentiaza 41 de principii active ale acestei banale legume.
Portalul Infoniac a publicat recent un top al principallor virtuti ale morcovului, folosit ca aliment zilnic, atat in stare cruda, cat si preparat termic, sau sub forma de suc.
Amelioreaza simtitor vederea
Beta-carotenul continut de morcovi este transformat de ficat in vitamina A, principiu de baza pentru buna functionare a vederii. In interiorul ochiului, vitamina este transformata in rodopsina, un pigment care imbunatateste vederea pe timp de noapte.
Beta-carotenul obtinut natural este un excelent mijloc de protejare a ochiului impotriva cataractei senile, care se instaleaza la marea majoritate a persoanelor in varsta, daca au neglijat masurile de prevenire in timpul vietii.
Scade riscul de cancer
Experientele efectuate pe cobai au demonstrat o