Fara proteine, corpul nostru ar ramane lipsit de vlaga, puterea in muschi ar slabi, s-ar abate asupra noastra o stare generala de oboseala. Proteinele le gasim indeosebi in carne.
In majoritatea produselor vegetale, cantitatea de proteine este insuficienta, pentru ca vegetarianul sa-si poata mentine o buna conditie fizica si un nivel de sanatate corespunzator.
Pentru ei, introducerea in meniu a unor produse vegetale cu continut bogat de proteine este obligatorie. In mod obisnuit, corpul nostru are nevoie de circa 55 - 65 grame proteine pe zi. Cam jumatate din aceasta catitate o obtinem din paine si din unele alimente vegetale, iar restul din carne (100 gr. carne de vita = 20,4 gr proteine)
Mai jos, cateva sfaturi despre cum putem completa necesarul nostru de proteine din anumite vegetale, mai bine inzestrate sub acest aspect, inlocuind astfel proteinele din carne.
Fasole uscata boabe
Continutul de proteine in fasole este foarte ridicat, dar alimentul produce gaze la nivelul intestinului. Ca urmare, nu poate constitui un regim zilnic. Se recomanda consumul ocazional.
O suta de grame de fasole boabe (uscata) contine 23 gr proteine. Dupa cum se vede, depaseste chiar si nivelul continut in carne.
Nuci si seminte (floarea soarelui, arahide, alune, dovleac, etc)
Continutul de proteiene este ridicat (nuci = 23 gr; arahine = 25,8 gr; alune de padure = 12 gr), dar au dezavantajul ca vin si cu un aport important de grasimi.
In cazul consumului zilnic, este indicata o larga varietate, fara a repeta acelasi sortiment in zile consecutive, sau chiar la mese consecutive.
Toate nucile si semintele se pot consuma ca atare, sau introduse in alimentele gatite (uneori dupa rasnire), ceea ce permite o larga paleta de preparate culinare excelente.
Cereale integr