Fundaţia SERA România este o organizaţie cu o îndelungată experienţă în dezinstituţionalizarea copiilor, care a închis, până acum, 34 din cele 37 de cămine-spital de tip vechi şi a desfiinţat multe alte centre de plasament. Directorul SERA, Bogdan Simion, a povestit, într-un interviu pentru Curierul Naţional, că majoritatea fondurilor fundaţiei provin din afara ţării, iar de cele mai multe ori, donatorii doresc să rămână anonimi.
În ceea ce priveşte ţara noastră, există un fel de "festivism al donaţiilor" la români, care nu prea au obiceiul de a dona bani, o fac sporadic şi, de obicei, doar de Crăciun şi de Paşte.
"Probabil că suntem obişnuiţi ca după 50 de ani de comunism să ne jucăm numai cu datele festive, de genul 23 august, 1 iunie, 25 decembrie. Majoritatea doar atunci donează. Probabil că avem repere în timp, altfel nu-mi explic de ce", ne-a spus preşedintele fundaţiei SERA România, Bogdan Simion.
Fundaţia a strâns peste 60 milioane euro, pentru copiii defavorizaţi
De la înfiinţare, în 1996, fundaţia SERA România a strâns peste 60 de milioane de euro pentru ajutorarea şi reintegrarea în societate a copiilor defavorizaţi.
"De la înfiinţare, în 1996, până în prezent, am fost unii dintre principalii donatori în domeniul ajutorării copiilor, alături de Uniunea Europeană, de Banca Mondială, alături de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar cifrele din 1996 până în prezent, arată că SERA a cheltuit mai mult de 60 de milioane de euro în domeniul protecţiei copilului, ceea ce este o cifră apreciabilă pentru o singură organizaţie neguvernamentală", a subliniat directorul SERA.
Majoritatea fondurilor provin de la organizaţia CARE France, care susţine planul de activitate al SERA România.
"Donaţiile provin în cea mai mare parte din Franţa, pentru că SERA are o rădăcină franceză, iar de-a lungul timpului, cele