Dupa recoltele bune din acest an, agricultura ieseana s-ar putea confrunta cu o adevarata criza a painii in toamna anului viitor. Din cauza secetei prelungite, agricultorii ieseni au lucrat pana acum suprafete mici de teren, iar culturile de grau risca sa fie compromise. "A fost depasita perioada optima de insamantare, iar daca va da curand inghetul vor fi probleme. Conteaza foarte mult cum va prinde inghetul plantele si daca va fi zapada", a declarat Magneriu Jalba, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.
Pana acum s-a insamantat cu grau doar 57% din cele 35.000 hectare de teren programate, iar agricultorii continua semanatul in speranta ca temperaturile din urmatoarea luna vor permite germinarea fireasca. Mentionam ca in acest an s-au obtinut productii record de grau, media judeteana raportata la hectar fiind de 4.000 kilograme. Pe langa grau, sunt probleme mari si la culturile de rapita pentru ulei, desi suprafetele programate au fost insamantate total. "S-au semanat 12.500 hectare cu rapita, dar nu avem deocamdata o evidenta a suprafetelor insamantate care au fost calamitate. Stim doar ca unii agricultori au intors brazda pentru ca nu a rasarit uniform, iar pe alte suprafete nici macar nu a rasarit pentru ca nu a fost apa in sol suficienta pentru germinare", a adaugat Magneriu Jalba.
Si culturile de orz au fost afectate, pana acum fiind semanata doar 43% din suprafata de 2.000 hectare programata.
Dupa recoltele bune din acest an, agricultura ieseana s-ar putea confrunta cu o adevarata criza a painii in toamna anului viitor. Din cauza secetei prelungite, agricultorii ieseni au lucrat pana acum suprafete mici de teren, iar culturile de grau risca sa fie compromise. "A fost depasita perioada optima de insamantare, iar daca va da curand inghetul vor fi probleme. Conteaza foar