Te numeri printre cei care cred în zicala „cea mai bună legumă este porcul“? Poate ar fi bine să ţii cont de faptul că, deşi este bogată în nutrienţi, excesul de carne roşie poate afecta vasele şi inima şi poate creşte riscul de cancer.
Cu greu poţi înlocui carnea cu un alt aliment, astfel încât să-ţi asigure în aceeaşi măsură necesarul de proteine complete. În plus, carnea este o sursă importantă de energie, iar acest lucru se datorează conţinutului ridicat de minerale, precum fierul, potasiul, zincul şi fosforul, dar şi de vitamine, cum sunt cele din complexul B şi vitaminele A şi D.
Pe de altă parte, carnea, mai ales cea roşie, este un aliment greu de digerat, fiind nevoie de 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin, ceea ce poate duce la tulburări digestive. În plus, carnea roşie, cum este cea de vită, de porc sau de miel, în special din mezeluri, are şi un conţinut ridicat de grăsimi saturate care, în cantităţi mari, pot fi incriminate de apariţia a numeroase boli. Iată câtă carne roşie este bine să consumi, dar şi cu ce probleme te poţi confrunta dacă faci abuz.
Ajută la formarea muşchilor şi oaselor
Proteinele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a tuturor funcţiilor organismului, iar proteinele de origine animală conţin toţi aminoacizii esenţiali pentru creşterea organelor corpului. În plus, aceşti nutrienţi proveniţi din carne ajută la dezvoltarea musculaturii şi oaselor, precum şi la regenerarea ţesuturilor din organism.
Esenţială în caz de anemie
Carnea roşie este şi una dintre cele mai bune surse de fier, de vitamina B12 şi de zinc. Şi cum fierul conţinut de carne este uşor absorbit de organism, dieta persoanelor care suferă de anemie feriprivă trebuie să includă atât carne, cât şi organe de porc sau de vită. Mai mult decât atât, zincul ajută la întărirea sistemului imunitar şi, implicit, la