Nu trebuie să fii miliardar ca să-ţi construieşti o vilă. Cu circa 14.000 de dolari, o firmă bucureşteană îţi face, la cheie, după proiecte americane, o casă ecologică, din lemn, cu 29 de metri pătraţi locuibili, living-bucătărie, dormitor şi baie. Cea mai scumpă casă costă în jur de 160.000 de dolari, fără teren.
Ce faci când n-ai 100.000 de dolari să-ţi cumperi un apartament cu două camere într-un bloc nou? Sau când îţi doreşti o casă dar preţurile depăşesc cu mult bugetul unei familii cu venituri medii, care nu şi-ar putea, de altfel, permite să întreţină o vilă în Capitală? Există soluţii ieftine, după un model importat de la nord-americani: casele din lemn.
CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIA FOTO
Cel mai vechi material de construcţie cunoscut este lemnul, întotdeauna la îndemână, ecologic şi uşor de prelucrat cu mijloace relativ simple. În timp, tehnologia construcţiei din lemn a evoluat, depăşind temerile legate de rezistanţa structurii, slăbiciunea faţă de foc, intemperii sau termite şi alţi dăunători. În plus, contează foarte mult şi timpul relativ scurt în care o astfel de construcţie este realizată.
Vilă „la cheie" în 2-3 luni
Exemplul cel mai elocvent al acestei evoluţii în găsim în Canada şi SUA, unde 90% din casele individuale şi multifamiliale (duplex, triplex, apartamente) cu până la trei etaje, sunt construite din lemn care, în combinaţie cu alte materiale, asigură un grad de eficienţă economică (costul redus al construcţiei şi al exploatării) şi un confort de neegalat.
„Caracteristica cea mai importantă a acestor case este rapiditatea de execuţie, o casă de 200-300 metri pătraţi putând fi dată «la cheie» în 10-12 săptămâni, faţă de casele tradiţionale de zidarie, care au o perioadă de execuţie de peste 10 ori mai mare", a declarat Ştefan Lipovicianu, managerul general al caseieftine.ro.
Încălzire