Mulţi dintre românii cu psoriazis sunt atât de marcaţi de suferinţă, încât le este jenă chiar să meargă la medic pentru tratament.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcată pe 29 octombrie, specialiştii fac apel la persoanele care au această boală să meargă la medic pentru a se trata. „Am întâlnit bolnavi care aveau leziuni de psoriazis pe o suprafaţă extinsă de piele, dar cărora le-a fost jenă să meargă la un dermatolog. Iar alţii solicită medicului de familie tratamente, şi nu unui dematolog, spune Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune din Bucureşti.
Citeşte şi:
Psoriazisul, o boală care duce la însingurare
Tratament nou pentru psoriazisul scalpului
Bolnavii sunt discriminaţi
În România, aproximativ 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu psoriazis, însă nu există un registru al bolnavilor, aşa încât numărul acestora poate fi doar estimat. La nivel global, numărul celor care suferă de psoriazis este de peste 125 de milioane. Această afecţiune cutanată se manifestă prin apariţia unor cruste albicioase, reliefate şi care provoacă prurit. Ele se formează îndeosebi pe scalp, coate şi pe genunchi, iar dacă apar pe zone de piele vizibile, pot avea un impact psihologic major asupra bolnavilor. Unii dintre aceştia sunt discriminaţi de către cei din jur, care au convingerea greşită că este o boală contagioasă. Din acest motiv, mulţi bolnavi ajung să se izoleze.
Poate afecta vasele de sânge
În majoritatea cazurilor, formele de psoriazis sunt uşoare, afectând o suprafaţă de cel mult 2% din piele. Cele grave nu doar că sunt extinse, dar pot creşte nivelul lipidelor din sânge, favorizând apariţia aterosclerozei (îngustarea arterelor sangvine). Psoriazisul este asociat şi cu un risc mai mare de diabet zaharat.
Tratează psoriazisul cu remedii din plante!