Europa nu ar trebui să se aștepte de la China să sară în ajutorul ei și să devină eroul care o salvează de la criza datoriilor, a scris astăzi (30 octombrie) agenția de știri Xinhua într-un comentariu.
"Pe fondul unei astfel de crize fără precedent în Europa, China nu poate nici să-și asume rolul de erou salvator pentru europeni, nici să ofere un "leac" pentru starea generală a UE," scrie Xinhua.
China a spus în repetate rânduri că este încrezătore în abilitatea statelor UE de a se redresa și a lupta împotriva contagiunii crizei datoriilor suverane. Aceasta a mai spus că va face eforturi pentru a se asigura că cele 27 de țări își vor reveni economic. Gestul nu este neapărat unul mărinimos. Este în interesul Chinei să ajute Europa - europenii sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Chinei.
FOTO (jos): Europa este cel mai mare partner comercial al Chinei. Industriașii chinezi se tem că, din cauza crizei, nu-și vor mai putea vinde marfa în Europa
La summitul european din 26 octombrie, numit de analiști un summit istoric pentru UE și moneda euro, liderii zonei euro au propus un pachet de măsuri pentru a combate criza datoriilor suverane și a preveni răspândirea sa pe restul continentului. Aceștia au convenit asupra unui plan de recapitalizare a băncilor europene, asumării din partea investitorilor privați a unei pierderi de 50% din valoare obligațiunilor deținătorare de datorii grecești și măririi capacității fondului de salvare european, numit și Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.
1,000 de miliarde de euro pentru a opri contagiunea crizei
FESF va crește de patru-cinci ori, ajungând la suma de aproximativ 1,000 de milliarde de euro, după ce momentan a mai rămas cu în arpoximativ 250-275 de milliarde de euro din suma inițial alocată de 440 de milliarde de euro, după ce a oferit fonduri de salvare finan