Colegiul Medicilor vrea să impună cea mai mare sancţiune - excluderea din organizaţie – pentru doctorii care sar la gâtul altor colegi.
Codul deontologic al Colegiului Medicilor din România (CMR) va fi modificat astfel încât să-i decurajeze total pe doctorii care, prin orice mijloace, îşi atacă vreun coleg. Propunerea a venit chiar din partea preşedintelui organizaţiei, Vasile Astărăstoae, care a spus că vrea să reconstituie capitolul din Cod referitor la relaţiile colegiale.
„Va trebui să introducem sancţiuni ultradrastice, pentru că avem în rândul nostru persoane care doresc să evolueze profesional şi utilizează mijloace murdare pentru a-i îndepărta pe ceilalţi colegi. A plăti campanii de presă împotriva unui coleg, a face orice pentru a-l îndepărta trebuie pedepsit. Mă refer la acele acţiuni concertate să «cureţe terenul». Sunt puţini, dar periculoşi, aşa că propun cea mai mare sancţiune - excluderea din prima pentru un astfel de comportament", a spus Astărăstoae vinerea trecută, în cea de-a doua zi a Adunării generale a Colegiului Medicilor din România.
Ca efect, excluderea din organizaţia profesională a medicilor este egală cu cea mai mare sancţiune pe care ar putea-o primi aceştia pentru o gravă greşeală medicală - ridicarea dreptului de liberă practică. Asta pentru că, dacă nu eşti membru al Colegiului Medicilor din România, nu poţi practica medicina în această ţară. Cu alte cuvinte, Vasile Astărăstoae a propus practic ca un medic care, prin decizia sa, a afectat grav sănătatea sau chiar a luat viaţa unui pacient, să primească o pedeapsă pe linie profesională egală cu cel care îşi atacă un coleg.
Întrebat dacă cele două sunt egale ca vinovăţie, preşedintele Colegiului a răspuns că da, pentru că „medicina e o muncă de echipă, iar acest spirit de echipă se reflectă în siguranţa pacientului. Iar cel care va pătimi nu este me