Asteroidul, cu un diametru de 400 de metri, dimensiunea unui portavion şi calificat la vremea respectivă drept potenţial periculos pentru Pământ, se va apropia la 8 noiembrie la 324.600 de kilometri de planeta noastră, o distanţă mai mică decât cea a Lunii, notează ziarul ABC, citat de financiarul.ro.
Observatoarele din întreaga lume nu vor pierde din vedere niciun detaliu. Mai concret, cercetătorii de la NASA au anunţat că vor urmări traiectoria corpului ceresc cu telescoapele Goldstone din California şi Arecibo, din Puerto Rico.
În faţa panicii pe care a provocat-o apropierea cometei Elenin, agenţia spaţială americană a vrut să dea explicaţii liniştitoare: asteroidul nu va exercita nicio influenţă asupra plăcilor tectonice sau a gravităţii Terrei. Nu se va observa niciun efect.
Traiectoria asteroidului 2005 YU55, descoperit în 2005 de astronomii de la Universitatea din Arizona, este bine cunoscută. Punctul său maxim de apropiere va ajunge la 324.600 de kilometri de Pământ (0,85 din distanţa Lunii).
Deşi 2005 YU55 vizitează regulat planetele din vecinătatea Terrei, Venus şi Marte, din cauza traiectoriei sale, întâlnirea din 2011 va fi cea mai apropiată pe care această rocă spaţială a avut-o faţă de Pământ, în ultimii 200 de ani.
Traiectoria va fi urmărită de antenele de la Goldstone şi Arecibo care vor trimite unde radio spre roca spaţială. undele radar care vor ajunge la asteroid vor fi recompilate şi analizate. De asemenea, NASA speră să obţină imagini foarte detaliate care să-i dezvăluie caracteristicile, forma, dimensiunile şi alte proprietăţi fizice ale asteroidului.
Observaţiile anterioare realizate de telescopul din Arecibo arată că 2005 YU55 are o formă sferică. Se învârte lent, cu o perioadă de rotaţie de aproximativ 18 ore. Suprafaţa sa este mai închisă decât carbonul la longitudinea undelor optice.
Ultima dată când