Ultimul pachet de măsuri decis de Consiliul European şi Eurogroup a fost bine primit de pieţe.
Trei agenţii de rating au acordat un „triplu A" Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, ceea ce înseamnă un mesaj de încurajare pentru evoluţiile din zona Euro şi din întregul Spaţiu Economic European. Cel puţin aceasta este percepţia faţă de intenţiile enunţate de liderii statelor membre ale Uniunii Europene.
Dar, cum se spune adesea, diavolul se ascunde în detalii, deci se aşteaptă transpunerea în fapte a propunerilor lansate săptămâna trecută. Căci, subliniază majoritatea comentatorilor, liderii europeni au mai anunţat programe de redresare, în 2008-2009, care nu au fost implementate, rămânând doar la stadiul de bune intenţii.
Remarcabil este că toţi liderii statelor zonei Euro au agreat setul măsurilor anti-criză. Totodată, trebuie subliniat faptul că cei 27 de şefi de state şi guverne, participanţi la Consiliul European (26 octombrie 2011), au simţit nevoia să precizeze că s-a insistat asupra "rezolvării comune" a crizei şi "spiritului de solidaritate" în faţa problemelor cu care se confruntă UE şi zona Euro.
Respectivele expresii nu sunt doar parte din retorica bombastică a Bruxelles-ului. De această dată ele chiar aveau nevoie de dovada substanţei, întrucât în afară de participarea liderilor europeni la două ture de decizii (Consiliul European şi Eurogroup), reprezentanţii statelor membre au mai testat şi alte formule.
O EUROPă, DOUă VITEZE?
De exemplu, premierul britanic a vrut să coalizeze statele non-Euro pentru a se asigura că interesul acestora nu va fi afectat de măsurile propuse de Eurogroup, că procesul decizional al UE-27 nu va avea de suferit. Întâlnirile bilaterale cu reprezentanţi ai statelor din zona nordică şi central-europeană au semnalat dorinţa acestora ca instituţiile UE-27 să funcţioneze ad