Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania face precizari dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat joi, la TVR, ca, in cazul in care vor fi procese pentru indexarea pensiilor, atunci judecatorii trebuie sa spuna si de unde poate statul sa ia banii necesari: "Masurile luate de Guvernul Romaniei in contextul crizei economice din ultimii doi ani au generat un val fara precedent de litigii carora magistratii trebuie sa le faca fata. In lipsa oricarui suport financiar sau logistic ce trebuiau asigurate de Ministerul Justitiei, judecatorii isi indeplinesc rolul constitutional, acela de a apara legea si drepturile fundamentale ale omului", arata Uniunea Nationala a Judecatorilor, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Reprezentantii judecatorilor spun ca "Este dreptul si datoria Guvernului sa ia toate masurile pe care le considera necesare pentru prezervarea intereselor tarii in contextul crizei economice, dar este in aceeasi masura obligatia fiecarui judecator, chemat sa solutioneze o cauza generata de aceste masuri, sa verifice daca acestea respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului".
"In acest context, consideram ca este util sa comunicam Presedintiei Romaniei ca instantele judecatoresti si Curtea Constitutionala au roluri diferite in procedura de verificare a respectarii acestor exigente. In cadrul controlului de constitutionalitate, Curtea Constitutionala verifica la nivel abstract si general conformitatea legii cu Constitutia Romaniei. Judecatorii, in schimb, verifica daca efectele legii, aplicate la o persoana concreta, ii afecteaza acesteia un drept fundamental. Cele doua modalitati de control sunt esentialmente diferite, astfel incat afirmatia presedintelui in sensul ca "In instante se castiga [¬] impotriva unei legi care este constitutionala" porneste de la gresita intelegere a rolului fiecareia dintre aceste autoritati