Fostul suveran Mihai I al României figurează printre cei mai populari regi fără tron ai Europei, dar şi printre cei cu cele mai bune şanse de a se întoarce la conducere, potrivit unui material realizat de postul belgian de televiziune RTL.
Postul belgian prezintă nouă astfel cazuri de "regi în şomaj" din Europa şi începe cu Mihai I, cotat cu trei stele la popularitate şi două stele la şansele de a-şi recupera tronul.
Mihai I al României tocmai a sărbătorit 90 de ani, iar povestea sa pare un roman, relatează RTL, citat de realitatea.net. Micul Mihai I nu avea decât şase ani când a urcat pe tron, în 1927, la moartea bunicului său, Ferdinand I. În 1947, este constrâns să-şi părăsească tronul, sub presiunea comuniştilor care au luat puterea. În exil, începe o nouă viaţă devenind inginer aeronaut şi conducând o şcoală de pilotaj. Nu şi-a uitat nici coroana, nici ţara, spune RTL. Staţi liniştiţi, succesiunea este asigurată! Nepotul său, prinţul Nicolae a primit titulatura de prinţ al României şi este numit alteţă regală, spune Patrick Weber, cronicarul ]n domeniul regalităţii de la RTL.
Reportajul continuă cu Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, care are doar o stea la cota de popularitate şi tot atâta şansă de a se întoarce la tron. Rege pe când nu era decât un copil, Simeon îşi pierde tronul odată cu venirea comuniştilor. Şi-a trăit viaţa în exil, în Spania, apoi a revenit în Bulgaria, imediat după căderea comuniştilor. Se lansează în politică şi devine premierul Bulgariei.
Prinţul Nicolae de Muntenegru este singurul dintre "regii şomeri" care beneficiază de aceeaşi cotaţie bună ca a regelui Mihai - trei stele la popularitate, două stele la şanse de întoarcere pe tron. Născut în 1944, prinţul Nicolae este o figură originală printre pretendenţii la tron. Fiu unic, a fost ţinut foarte departe de afacerile regale, ca urmare a separării părinţi