O greseala de necrezut s-a strecurat in bilantul unei mari banci de investitii germane. Hypo Real Estate (HRE) din München ar avea cu 55,5 de miliarde de euro mai putine datorii decat estimarile initiale. Deoarece in calculul contabil s-ar fi incurcat plusul cu minusul, HRE si Bad Bank-ul sau FMS ar apasa mai putin pe umerii contribuabilului. De ce? Fiindca din 2009, institutul financiar ajuns in turbulentele cazinoului financiar global a intrat sub umbrela de stat. El e tinut in perfuzii pe bani publici si garantii de la statul german. In gafa cifrelor incurcate si raportarilor gresite, Ministerul de Finante isi ia portia de critica, desi putem spune ca de data aceasta a avut noroc, cifrele fiind pe plus.
Institutul financiar Hypo Real Estate AG, cu sediul la München, s-a transformat la mijlocul anului 2009 in Deutsche Pfandsbriefbank (pbb), prin fuziunea cu banca-fiica DEPFA Deutsche Pfandbriefbank AG. Majoritatea operatiunilor paguboase pentru banca germana pare sa fi fost derulata prin „mana sa de lucru prelungita“ din Irlanda, o tara cu fiscalitate mai permisiva decat a Germaniei. Insa banca mai are in contabilitatea sa si obligatiuni de stat prost cotate ale tarilor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), in valoare de 60 de miliarde de euro.
40 de miliarde de euro garantii de stat suplimentare a primit pbb in 2010. 120 de miliarde bani si garantii de la stat a primit banca in 2009, cand a fost si nationalizata. Numai in anul 2009, pierderile sale au atins 2,2 miliarde de euro. Din 360 de miliarde de euro, cifra de afaceri in 2009, un volum de tranzactii in valoare de 210 miliarde a fost depozitat intr-un Bad Bank propriu, FMS Wertmanagement, cu sediul la München.
In Germania, banca a batut recordurile scandalurilor. La finele anului 2010, o mana si-o intindea la pomana statului - peste 160 de miliarde -, iar cu