Grupurile şi comunităţile din Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de impactul noilor reglementări ale activităţilor de colectare de date de către FBI asupra libertăţilor civile, şi mai ales asupra riscului de spionaj pe criterii religioase sau etnice, informează TheAtlantic.com.
Federal Bureau of Investigation (FBI) a anunţat, pe 15 octombrie, relaxarea restricţiilor cu privire la activităţile de colectare de informaţii. Se pare că aceste schimbări vor permite agenţilor FBI să caute în gunoiul oamenilor, cu scopul de a găsi materiale care să le permită guvernului federal să îi preseze pe aceştia să devină informatori.
De asemenea, noua lege le va permite agenţilor accesul la baze de date fără să deschidă o anchetă în prealabil, dar reduce şi tipurile de subiecte care sunt greu investigabile din pricina legăturii cu Primul Amendament, care protejează libera exprimare, asociere şi practică religioasă.
Aceasta reprezintă a treia modificare a legii care reglementează activităţile de colectare de informaţii de către FBI, de la 11 septembrie 2001. Prima modificare a acestei legi a fost făcută în 2002, iar a doua în 2008.
Serviciile secrete americane au spionat cetăţenii pentru mai multe decenii
Îngrijorarea cetăţenilor americani vine pe fondul unor rapoarte mai vechi cu privire la activităţile ilegale ale serviciilor secrete. La mijlocul anilor 1970, o comisie de investigaţie din Congres, numită Comisia Bisericii, a condus o anchetă asupra activităţilor comunităţii de servicii secrete americane pe durata a şase administraţii prezidenţiale, de la Roosevelt până la Nixon. Rezultatul a fost că, pe parcusul a mai multor decenii, serviciile secrete s-au lansat în activităţi ilegale, încâlcând drepturile civile ale unor cetăţeni paşnici, care militau împotriva războiului sau pe ale unor grupuri de femei.
Central Intelligence Agency (CIA