Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că există posibilitatea ca subsidiarele instituţiilor de credit să transfere bani în afara României dacă băncile mamă o vor cere, menţionând în acelaşi timp că la Bruxelles au fost stabilite măsuri pentru păstrarea expunerilor.
"Menţinerea expunerii subsidiarelor băncilor din România este crucială. Şi cred că în mesajul preşedintelui României la această reuniune (de miercuri a Consiliului European, la Bruxelles - n.r.) un mesaj care a fost îmbrăţişat de toate statele, a făcut ca în comunicatul final să apară acea frază la menţinerea expunerii subsidiarelor în toate ţările din Europa", a afirmat Tănăsescu la emisiunea "După 20 de ani, difuzată duminică la Pro TV.
Cu toatea aceastea, el a admis că există şi posibilitatea ca banii să iasă din ţară.
"Există această potenţiabilitate ca, în cazul în care părinţii, mamele, taţii acestor subsidiare să ceară o plecare a banilor, să se întâmple", a afirmat Tănăsescu, întrebat dacă retragerea banilor din subsidiarele băncilor străine reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa României.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.
Tănăsescu a menţionat că se discută şi posibilitatea de a relua un nou acord de tipul înţelegerii de la Viena, prin care băncile mamă s-au angajat în 2009 să menţină expunerile pe România.
Pentru anul următor, Tănăsescu consideră că vulnerabilitatea principală este legată de şocurile externe pe care România le poate primi ca urmare a deteriorării mai profunde în Europa a sistemului finaciar sau a percepţiei privind această zonă.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spun