Unele organe, precum inima şi creierul, sunt indispensabile, cel puţin deocamdată. Lipsa altora poate fi suplinită de organism sau prin intermediul tratamentelor de substituţie. Află care sunt aceste organe.
Măsele de minte
Molarii de minte apar mai târziu decât celelalte măsele, iar la unii oameni nu apar deloc. Ei sunt o rămăşiţă a danturii oamenilor primitivi, iar specialiştii estimează că, în timp, vor dispărea complet. Uneori, dacă pe arcadă nu există loc suficient să erupă, pot cauza probleme, precum durerile intense, generate prin împingerea celorlalţi molari. În aceste condiţii, se impune extracţia lor cu ajutorul chirurgului specialist în chirurgie bucomaxilofacială.
Amigdale
Aceste organe micuţe situate în gât ne feresc de infecţiile cu poartă de intrare respiratorie. Ele opresc microbii şi îi distrug, prin eliberarea de leucocite şi de anticorpi. Uneori însă, amigdalele pot deveni ele însele sursă de infecţie pentru tot organismul sau îşi pot mări volumul atât de mult încât să ducă la oprirea respiraţiei în timpul somnului (apneea de somn). Scoaterea lor este preferabilă în aceste cazuri şi nu are consecinţe semnificative asupra imunităţii, pentru că organismul este dotat şi cu alte sisteme de apărare. Trei pusee de amigdalită anual, timp de trei ani consecutivi, cinci pusee timp de doi ani sau şapte pusee într-un an impun scoaterea amigdalelor.
Polipi
Din motive similare se apelează şi la operaţiile de scoatere a vegetaţiilor adenoide (polipilor). Aceste formaţiuni implicate în apărarea antiinfecţioasă scad în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă, însă la copil se pot inflama, creând dificultăţi la respiraţie şi, implicit, la vorbire şi la mestecarea alimentelor. Scoaterea lor ajută dezvoltarea normală a creierului, care va primi astfel cantitatea de oxigen de care are nevoie.
@N_P