Populaţia Terrei va depăşi, luni, pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimărilor ONU, care a profitat de această ocazie pentru a sublinia inegalităţile tot mai mari de pe Planetă şi necesitatea unei împărţiri judicioase a avuţiilor, pentru a rezolva această problemă, scrie Mediafax.
Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999, informează AFP. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră. De această dată, ONU a evitat să desemneze un "câştigător" în avans, iar mai multe ţări vor anunţa că fericitul ales s-a născut pe teritoriile lor.
Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinţă de presă, momentul în care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.
"Nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii", a declarat el, săptămâna trecută, în timp ce vizita o şcoală newyorkeză.
"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a adăugat Ban Ki-moon.
Acesta este mesajul pe care secretarul general al ONU îl va transmite cu ocazia summitului G20 de săptămâna viitoare de la Cannes: în faţa unei populaţii care continuă să crească în contextul crizei economice mondiale, conducătorii lumii trebuie să se aştepte la mai multe revolte.
Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la pest