Ţările emergente din Asia şi America Latină ar putea cere mai multă putere economică globală la summitul G20, care începe vineri, la Cannes, dacă vor veni cu oferte de ajutor pentru Europa.
Detaliile participării economiilor emergente la fondul de salvare al eurozonei ar putea fi decise la summitul G20 care se desfăşoară la Cannes (Franţa), pe 3 şi 4 noiembrie, şi unde implementarea unui nou plan pentru eurozonă va fi probabil principalul subiect.
Acordul de ajutor convenit de liderii UE săptămâna trecută depinde de participarea Chinei în special, dar şi a Rusiei, Braziliei, Indiei şi Africii de Sud (aşa-numitele BRICS) pentru contribuţiile la fondul de salvare a UE.
În prezent se discută posibilitatea ca FMI să supravegheze operaţiunile realizate prin fondul european de salvare, deoarece potenţialii creditori se tem că ar putea avea soarta băncilor care se văd obligate să şteargă jumătate din valoarea nominală a obligaţiunilor Greciei, transmite AFP.
China „nu poate vindeca" Europa
Viceministrul de Finanţe chinez, Zhu Guangyao, a spus că investiţiile în fondul de salvare european nu sunt în prezent pe agenda Chinei, potrivit „The Guardian". Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, au îndemnat liderii G20 să folosească summitul G20 pentru a încerca să rezolve criza datoriilor.
Agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua , care comunică de obicei politica Partidului Comunist, a transmis ieri că Europa trebuie să-şi rezolve singură problemele. "China nu poate avea nici rolul de salvator al europenilor şi nici nu poate avea un tratament pentru pentru boala Europei", transmite Xinhua.
Liderii europeni sunt presaţi să furnizeze mai multe detalii despre termenii propunerilor de refinanţare formulate săptămâna trecută, care ar trebui să reducă