Europenii vor fi nevoiţi să renunţe la o parte a activelor deţinute, dacă vor banii chinezilor. Şi criticile europenilor referitoare la încălcarea drepturilor omului în ţara asiatică vor fi mai prieteneşti.
Oare cum o fi să ai la dispoziţie un munte de cash în condiţiile în care toată lumea ţipă după bani? Ei bine, cei care conduc China nu trebuie să-şi pună această întrebare. Ei deja ştiu cum este. Mărturie stă chiar rezerva de peste 3.200 miliarde de dolari a ţării, cea mai mare din lume. Şi, ca orice investitor serios care are bani în vremuri de criză, când preţurile o iau la vale, şi China s-a apucat de cumpărături. Şi ce şi-ar putea dori să cumpere mai mult decât... un continent? Mai precis, Europa.
Primele vizate, datoriile
Primele achiziţii vizate de China în Europa sunt datoriile. Şi chiar are de unde să aleagă. Spania, Grecia, Irlanda, Ungaria şi Portugalia sunt doar câteva ţări unde China a cumpărat sau este pe cale să cumpere obligaţiuni de multe sute de miliarde de euro. "Vom continua să cumpărăm datorii europene pentru a sprijini zona euro", spune Beijingul. Şi cine poate să nu-i creadă? Mai ales când rezervele valutare ale Chinei sunt de cam de şase ori mai mari decât ale Fondului European pentru Stabilitate Financiară.
În afară de datorii, Marele Zid vrea să cumpere şi contracte de construcţie a infrastructurii din ţările europene. Prin infrastructură se înţelege cam... tot, de la drumuri şi poduri până la reţele de electricitate şi staţii de epurare a apei. Reprezentanţi ai Chinei la reuniunea miniştrilor de finanţe ai G-20 au subliniat disponibilitatea Beijingului de a investi zeci de miliarde în zona euro, prin achiziţii în ţări puternic îndatorate din zonă. Dar, în afara renunţării la active, europenii vor trebui să facă şi alte compromisuri.
Drepturile omului
Astfel, criticile car