O nouă carte, lansată în Germania, arată cum agenţii secreţi sovietici au răpit diplomaţi nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a-i judeca, închide şi tortura în secret, informează Daily Mail.
"Secretele diplomatice ale celui de-al Treilea Reich" aduce în atenţia publică arhive secrete ruseşti care vorbesc despre teribila închisoare Lubianka din Moscova, unde au fost aduşi foşti diplomaţi ai lui Hitler.
Generalul Alexei Mateievici Sidniev, din serviciile secrete sovietice, a fost însărcinat în vara anului 1945 să îl răzbune pe Stalin şi să îi găsească pe acei diplomaţi care ar fi pus la cale războiul împotriva URSS-ului.
Stalin şi Hitler încheiaseră un pact, cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov, care menţinut pacea între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică până în 1941, când Hitler l-a încălcat şi s-a decis să invadeze URSS-ul. Până la sfârşitul războiului, 27 de milioane de cetăţeni sovietici au murit, iar oraşele principale ale Uniunii Sovietice erau în ruină.
Stalin a considerat că de vină pentru război au fost diplomaţii străini care au servit cauzei nazismului, şi a încercat să se răzbune.
Cartea, scrisă de W.S. Christoforow, vorbeşte despre directiva 143c a lui Stalin, care includea o listă cu diplomaţi de top din Germania nazistă, pe care îi voia arestaţi. În fruntea listei se afla ministrul german de Externe, Joachim von Ribbentrop, care a fost capturat de aliaţii occidentali, judecat la Nurenberg şi spânzurat pentru crime de război.
Până în august 1945, la doar trei luni după sfârşitul războiului, Sidniev l-a informat pe Stalin că a reuşit să captureze 374 de diplomaţi în Germania şi în alte ţări europene, ocupate de Armata Roşie.
Printre cei capturaţi de sovietici se numără Fritz Grobb, trimisul lui Hitler la Bagdad, Carl Clodius, reprezentant special în România, Herbert von Richthofen şi A