Palestinienii au înregistrat o victorie diplomatică la UNESCO întrucît au fost primiţi cu statut de membru plin în această organizaţie, una din principalele agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. O victorie cu caracter simbolic pentru palestinieni, dar care riscă să complice şi mai mult ecuaţia păcii în Orientul Apropiat.
Negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni sunt de fapt blocate de foarte multă vreme, ceea ce i-a determinat pe palestinieni să caute alte căi în vederea recunoaşterii lor internaţionale ca stat.
Ei au cerut, de exemplu, pe 23 septembrie să fie recunoscuţi ca stat în sînul Organizaţiei Naţiunilor Unite, chiar şi în absenţa unui acord de pace cu Israelul. Această cerere nu are însă nici o şansă să fie acceptată pe data de 11 noiembrie, cînd va fi analizată de Consiliul de Securitate ONU, întrucît Statele Unite au anuntat că vor recurge la dreptul lor de veto pentru a o respinge.
Dat fiind însă că Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) are un alt mecanism de funcţionare si dreptul de veto nu figurează în scenariu, palestinienii au reuşit la UNESCO ceea ce nu vor reuşi la ONU.
Rezoluţia de primire a Palestinei a fost luni adoptată la Paris, unde se află sediul UNESCO, cu 107 voturi pentru, printre care cel al Franţei, cu 52 de abţineri, printre care cea a României, şi 14 voturi împotrivă.
Votînd la UNESCO în favoarea Palestinei, după o perioadă de ezitări, Franţa declară prin purtătorul de cuvînt al ministerului de externe că îşi "asumă responsabilitătile" acestei decizii. "Da, Palestina are dreptul de adeveni membru al UNESCO, adică al acestei organizatii a cărei vocatie este de a actiona în favoarea generalizării unei culturi a păcii în sînul comunitătii internationale" spune ministrul de externe francez. Reacţii
Este un moment istoric prin care Palestinei i se a