De opt ani a avut nevoie instanţa pentru a da o decizie definitivă de confiscare a averii. Alte 18 dosare sunt pe rol, iar unele aşteaptă o soluţie de ani de zile.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de joi, de confiscare a 130.000 de dolari de la fostul administrator al SC RIAL SRL Braşov, Dan Vele, bani pe care acesta nu i-a putut justifica, este o premieră: până acum, nici un alt dosar de confiscare preluat sau iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate nu a primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă de la curtea supremă. Nu este însă primul caz de confiscare a unor sume nejustificate. În 2008, instanţa a decis confiscarea a 30.000 de euro de la fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care nu a putut justifica provenienţa sumei.
La ICCJ se mai află în prezent câteva dosare similare. Cel mai cunoscut nume implicat este cel al fostului ministru al Economiei Dan Ioan Popescu. În iulie, anul acesta, ICCJ a decis confiscarea a aproximativ 4 milioane de lei (un milion de euro) în cazul lui Popescu, după şase ani de la sesizarea instanţei că fostul ministru nu poate justifica această sumă. Decizia ICCJ a fost atacată cu recurs de Popescu.
Tot la Înalta Curte se află dosarele a patru poliţişti din Piteşti, ale căror declaraţii de avere nu puteau justifica toate bunurile reţinute. Următorul termen de judecată în acest caz va avea loc în noiembrie.
Confiscare fără fapte penale
Decizia de săptămâna trecută ar putea grăbi soluţionarea acestor dosare şi a celor care nu au ajuns încă la ICCJ. „E o decizie deosebit de importantă. Se vede apariţia unei practici în ceea ce priveşte confiscarea averii nejustificate fără a exista o faptă penală", spune Horia Georgescu, secretarul general al ANI. În cazul lui Dan Vele nu a existat un dosar penal. Sesizarea în privinţa declaraţiilor de avere ale acestuia a fost făcută în martie