UPDATE. Apariţia ghidului bilingv "Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi" este "un instrument care valorizează pozitiv prezenţa românească în capitala Austriei şi modifică în bine percepţia publicului faţă de noi", spune autorul Gabriel Kohn. Lucrarea vine, în acelaşi timp, să umple un gol. "Viena este multiculturală. Diversele comunităţi care trăiesc aici şi-au realizat astfel de prezentări identitare. Există un ghid cehesc al Vienei, unul italian, altul turcesc. La noi s-au scris unele lucrări despre relaţiile dintre români şi austrieci dar numai la modul academic. În cele din urmă, trebuie spus că ne adresăm turiştilor curioşi să descopere acest oraş şi care, pentru asta, se înarmează cu broşuri sau cu ghiduri", explică autorul. Lucrarea contribuie la corectarea percepţiei adesea negativă pe care o au unii europeni faţă de România: "peisajul vienez nu e populat de figuri culurale autohtone, ci de români veniţi la shopping sau de conaţionali care aparţin unor pături mai sărace". De asemenea, cu ajutorul acestei lucrări, comunitatea românească din Viena îşi poate cunoaşte oraşul şi altfel decât ar putea-o face colindând muzeele.
Numeroşi români s-au format sau au cunoscut faima mondială în fosta capitală de imperiu. Pe ei, dar
şi locurile pe care le-au frecventat vi le prezintă Gabriel Kohn în lucrarea Ghidul cultural bilingv „Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi".
Între 1879 şi 1881, Ciprian Porumbescu a urmat cursurile Conservatorului vienez şi a studiat totodată filozofia. La numai şapte ani, George Enescu a luat drumul Vienei, unde a studiat cu prestigioşi profesori la Conservator. Directorul Operei de Stat din capitala Austriei a fost românul Ioan Holender, care a doborât recordul de longevitate în fotoliul de conducător al faimoasei Case de pe Ring. Scriitori definitorii pe