Palestinienii au devenit astăzi membri cu drepturi depline la UNESCO, după un vot la Paris al statelor membre ale organizaţiei care aparţine ONU. Decizia riscă să provoace o criză gravă la nivelul Naţiunilor Unite, prin oprirea imediată a finanţării palestinienilor de către Statele Unite.
În cadrul Conferineţei generale a UNESCO de la Paris, statele membre au votat în favoarea acceptării Palestinei ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU pentru cultură. Consiliul executiv al UNESCO a adoptat la 5 octombrie o recomandare în acest sens.
Majoritate simplă pentru palestinieni
Pentru statutul de membru plin al palestinienilor (până acum doar observatori) au votat 40 de state din 58. Patru ţări au votat împotrivă, printre acestea fiind Statele Unite. Alte 14 state s-au abţinut. Printre acestea se află Franţa, Spania şi România.
Citiţi şi
România votează împotriva aderării Palestinei la UNESCO
România a votat împotriva
Deşi ţara noastră a recunoscut oficial statul Palestina în timpul erei Ceauşescu, a votat împotrivă când a venit vorba ca aceasta să devină membră UNESCO cu drepturi depline. A urmat astfel poziţia SUA, care ceruseră tuturor statelor să voteze împotrivă şi au ameninţat chiar cu blocarea finanţării UNESCO.
Ministrul palestinian de Externe, Ryiad al-Malki, a declarat că acceptarea Palestinei ca stat cu drepturi depline al UNESCO este un pas înainte spre obţinerea aceluiaşi statut în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
UNESCO riscă să rămână fără cele 70 de milioane de dolari de la americani
Aderarea Plaestinei la UNESCO riscă să provoace o criză gravă, prin oprirea imediată a finanţării agenţiei ONU de către Statele Unite. Asta ar însemna că organizaţia ar pierde 22% din buget, reprezentând circa 70 de milioane de dolari, începând încă din 2011.
Două legi americane de la începutul a