Palestina a devenit astăzi membru cu drepturi depline al UNESCO, după un vot organizat în afara conferinței generale de această agenție a Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură. Sursa: REUTERS
UPDATE 2. Statele Unite au anunțat că, în urma deciziei de a primi Palestina ca membru cu drepturi depline al UNESCO, au sistat alocarea de fonduri pentru această organizație. ”Trebuia să dăm, în luna noiembrie, UNESCO, suma de 60 de milioane de dolari, dar nu o vom face”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
UPDATE 1. Ministerul de Externe de la Ierusalim a afirmat că Israelul respinge decizia Adunării Generale a UNESCO privind acceptarea Palestinei ca membru deplin al organizației. În același timp, Israelul avertizează că va reconsidera colaborarea sa cu UNESCO.
”Este o manveră palestiniană unilaterală care nu va aduce nicio schimbare, dar ar putea afecta pe viitor posibilitatea ajungerii la un acord de pace”, susține ministerul de Externe israelian.
Franța a anunțat că a votat în favoarea acestei aderări, alături de Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud. Împotrivă s-au pronunțat SUA, Canada și Germania.
Până în prezent, Autoritatea palestiniană a beneficiat de statutul de observator, relatează ”Le Figaro”.
Statele Unite au amenințat că în cazul unui vot pozitiv, își vor suspenda contribuția financiară către agenția ONU, reducând astfel bugetul total cu 22%.
Dintre cele 174 de state care și-au exprimat votul, 107 au fost în favoarea aderării, 14 s-au opus, iar peste 40 s-au abținut, potrivit BBC.
”Primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline va ridica numărul statelor membre ale UNESCO la 195”, a precizat UNESCO într-un comunicat, imediat după vot.
Reprezentantul Israelului a declarat, după vot, că decizia luată astăzi ”este o tragedie pentru UNESCO”