Într-o perioadă de criză, Norvegia pune la dispoziţia României peste 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării prin intermediul a două mecanisme de finanţare, Granturile SEE şi cele Norvegiene.
Norvegia continuă astfel să susţină dezvoltarea de proiecte care să contribuie la reducerea discrepanţelor socio-economice dintre statele membre ale Spaţiului Economic European şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu România.
În perioada 2009-2011, Norvegia alături de alte state SEE, respectiv Islanda şi Liechtenstein, au oferit României 98,5 de milioane de euro prin Granturile SEE şi cele Norvegiene. Contribuţia Norvegiei la această schemă de finanţare este de 97 la sută.
Suma a fost destinată co-finanţării proiectelor din sectoare cheie precum protecţia mediului, eficienţa energetică, dezvoltarea durabilă, sănătatea şi îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea resurselor umane, dar şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Mai mult de 65 de proiecte individuale şi 117 proiecte ale ONG-urilor au fost finanţate în acest interval.
O rată de absorbţie de 80 la sută a Granturilor SEE şi cele Norvegiene
În mod surprinzător, rata de absorbţie a acestor fonduri este de 80 de sută în comparaţie cu o rată de doar 3,5 la sută în cazul fondurilor europene obţinute de România. Explicaţia pentru acest paradox este simplă: autoritatea coordonatoare a proiectelor a fost o agenţie norvegiană care a organizat seminarii de informare pentru beneficiari şi a oferit consultanţă pentru întocmirea documentaţiei şi implementarea proiectelor. Această agenţie a angajat inclusiv o firmă de avocatură care să ajute firmele şi organizaţiile non-guvernamentale care au obţinut fonduri SEE şi Granturi Norvegiene să înţeleagă legislaţia deficitară în domeniu.
„În primul rând, rata de absorbţie mare se datorează faptulu