Sunt tineri, activi și promovează binele. Cei 2.500 de membri ai Mişcării Scout din Moldova spun că fac asta zilnic, necondiționat, şi nu așteaptă nimic în schimb. Spre deosebire de semenii lor din perioada sovietică, nu îndoctrinează copiii, ci îi educă, fiind un sprijin mai ales pentru micuţii din familiile nevoiaşe.
Confundaţi cu pionierii fostului regim, tinerii cercetaşi nu stau nicio zi locului. Călătoresc, merg în tabere, cutreieră păduri, sădesc copaci, totul de dragul prosperării. „Nu ne prea cunoaşte lumea, deşi clubul nostru activează deja de mai mult de un deceniu. Astăzi, facem parte din Organizaţia Mondială a Mişcării Scout şi ţinem legătura cu colegii din întreaga lume, învăţăm unii de la alţii metode alternative de educare a copiilor şi tinerilor, suntem o mare familie", spune Irina Ceban, responsabilă de relaţii internaţionale, care e cercetaş de zece ani.
„Activitatea noastră se bazează pe mai multe principii universale, în fiecare ţară însă se pune accent pe punctul vulnerabil. Pe noi ne preocupă mai mult responsabilitatea socială. În special vara, mergem în tabere pentru copii, organizăm ateliere de lucru, acordăm ajutor micuţilor care au părinţii plecaţi peste hotare. Noi nu îi ajutăm material, ci doar îi susţinem emoţional, îi antrenăm în activităţile noastre, le oferim posibilitatea de a face ceva util în timpul liber", explică Irina.
ŞCOALA VIEŢII ÎN PĂDURE
Cu alte cuvinte, în timpul petrecut cu membrii Mişcării Scout, copiii şi tinerii învaţă de toate - de la cum să aprindă focul în pădure, să înstaleze un cort şi să gătească, până la cum să supravieţuiască în condiţii extreme. „Tineretul din zilele noastre nu prea are cu ce se ocupa. Se vorbeşte despre numeroase ONG-uri, proiecte, dar ei tot pierd o grămadă de timp în zadar", explică cercetaşii. Mulţi nu mai sunt demult copii, unii sunt trecuţi şi d