Medicii urologi spun că, deşi factorul genetic este cauza principală a declanşării cancerului de prostată, dieta este, de asemenea, un factor de risc pentru apariţia acestei boli. Dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog în cadrul unei clinici private din Bucureşti, precizează că alimentele grase ar trebui să fie mâncate cu moderaţie de către bărbaţi. "Carnea rosie, lactatele şi alte tipuri de grasimi animale trebuie evitate, deoarece acestea sunt adesea implicate în evoluţia cancerului de prostată", spune specialistul, care precizează că şi preparatele de tip fast-food intră în categoria alimentelor contraindicate, deoarece acestea abundă în grăsimi "rele".
Statisticile din România arată că există aproximativ 200.000 pacienţi urmează un tratament pentru acest tip de cancer. Mai mult, potrivit datelor, acest tip de cancer ucide anual 3.000 de bărbaţi din România.
Ecografia abdominală depistează cancerul de prostată
Pentru a identifica şi trata cancerul de prostată în faze incipiente medicii recomandă analize periodice, al căror rezultat arată predispoziţia la această boală.
"Există mai multe tipuri de analize care trebuie făcute în cazul pacienţilor suspecţi de cancer de prostata. Este indicată obţinerea unei valori a PSA (ca linie de bază) la vârsta de 50 de ani şi examen rectal, PSA şi ecografie cu reziduu o dată pe an", spune medicul oncolog. De asemenea, ecografia abdominală cu vezica urinară plină, este menită să evidenţieze prostata, al cărei volum poate să fie măsurat. Ecografia transrectală depistează nodulul în prostată şi ghidează biopsia transrectală a prostatei.
O altă analiză poate fi făcută şi prin examen computer tomografic, dar, pe de altă parte, rezonanţa magnetică este o metodă imagistică mai sensibilă decât tomografia.
"Singura metodă care confirmă diagnosticul de cancer al prostatei este puncţia, ca examen micr