România este percepută de albanezii din Kosovo ca un obstacol în calea unei eventuale aderări la Uniunea Europeană. "Nu trebuie neapărat ca România să recunoască statul Kosovo, dar măcar să nu creeze obstacole pe drumul nostru către Bruxelles", spune într-un interviu pentru RFI Luan Shllaku, director executiv al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă Kosovo. El mai afirmă că o eventuală unificare a Kosovo cu Albania ar fi greu de realizat, întrucât nu există o dorinţă în acest sens din partea Tiranei.
Rep.: Kosovarii se simt mai aproape de Uniunea Europeană sau de Statele Unite?
Luan Shllaku: Fără îndoială că amândouă. Nu cred că trebuie făcută o separare. De un an de zile, kosovarii au arătat că sunt un popor pro-european. Vă dau niște cifre dintr-un sondaj Gallup International. Cred că este al patrulea sau al cincilea an când entuziasmul față de Europa și față de integrarea europeană este cel mai mare din Balcani. E de 94%, față de numai 44 de procente în Serbia, de exemplu, în timp ce toate celelalte țări din zonă au și ele mai puțin de 94%. Deci nu există îndoială că toți cei din Kosovo se simt europeni. Singura problemă e dacă procesul integrării va dura mult. Dar desigur, oamenii sunt în foarte mare măsură pro-americani aici, pentru că putem vedea cu toții că americanii ajută Kosovo și au susținut mereu independența totală. Asta este foarte important aici. Vrem să vedem că suveranitatea Kosovo este recunoscută de toată lumea și că este parte a Organizației Națiunilor Unite, lucru care deschide toate celelalte uși, pentru a fi integrați. Deci nu cred că problema se pune așa: sunteți cu Europa sau cu americanii? Suntem cu amândouă.
Rep.: Dar Kosovo este percepută ca o regiune care produce corupție, crimă organizată, trafic. Cum poate fi schimbată această imagine?
Luan Shllaku: Este una dintre provocările cele mai mari ale Kosovo, să s