Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, unul dintre cei mai ieftini producători de energie din România, a suplimentat livrările de electricitate către populaţie pentru a putea acoperi golul lăsat de scăderea producţiei de energiei hidro din cauza secetei.
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cei doi producători de energie care pot echilibra preţul plătit de consumatorii din seg mentul reglementat al pieţei, în special populaţia, prin faptul că prin costurile scăzute de producţie diminuează impactul pe care energia termo, o energie scumpă, îl are în factura plătită de utilizatorul final.
Hidroelectrica însă a avut un an dificil, lipsit de precipitaţii abundente aşa cum au fost cele de anul trecut, aşa că firma a fost obligată recent să activeze clauza de forţă majoră în toate contractele de vânzare a energiei pentru că nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile.
Acest lucru a produs însă şi un gol în livrările pentru piaţa reglementată, cea reprezentată de populaţie sau de micii consumatori industriali, segment unde a intervenit Nuclearelectrica.
Reactoarele la nevoie se cunosc
"Vânzările pe contractele reglementate în perioada ianuarie-septembrie 2011 au fost de 61,3% din energia livrată de Cetrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. În luna octombrie procentul energiei vândute de Nuclearelectrica pe contractele reglementa te a crescut la peste 67 %. Aceasta a fost urmarea reducerii aportului Hidroelectrica la producţia de energie din cauze de forţă majoră, situaţie în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a crescut participarea Nuclearelectrica la vânzările pe contractele reglementate, din care se furnizează energie electrică populaţiei, instituţiilor şi micilor consumatori industriali", au explicat reprezentanţii Nuclearelectrica.
Deşi intervenţia Nuclearelectrica poate fi cons